Akkurat nå bugner det av ramsløk ute i naturen. Hvilken lykke, jeg bare elsker det! Dufter og smaker vidunderlig. Det var først etter at jeg kom til Skottland at jeg for alvor oppdaget ramsløken, eller the wild garlic, som den kalles her. Jeg hadde vært borti den også i Norge, men aldri brukt den veldig mye. I år var jeg nesten sprekkeferdig i vente på at den skulle dukke opp en gang i mars. I den korte sesongen når den er på topp bruker jeg den mye.
Ramsløk – allium ursinum – en flerårig spiselig løkvekst som vokser vilt i skogen. Wikipedia : Ramsløk er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe. Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk.
Wild garlic / ramsløk pesto
- cirka 150 gr ramsløkblader
- 1– 2 dl pinjekjerner
- 50 g parmesan
- 1 ts flaksalt
- 2 dl olivenolje
- saften av 1/2 sitron
- skallet (bare det gule) av en sitron
Bland alle ingrediensene i en bolle. Knus med stavmikser, eller bruk en foodprosessor. Kjør til en jevn fin masse, og NYT! Kjempegodt i pasta, på en bruscetta og på pizzaen.
Wild garlic butter – kryddersmør med ramsløk
Dette smøret kan funke både til kjøtt og fisk. Helt nydelig på grillet laks for eksempel. Jeg pleier å lage opp nå på denne tiden som ramsløken er i sesong og fryse ned. Da har jeg til mange gode måltider utover sommeren!
250 g godt smør
100 g ramsløkblader
1 ts flaksalt
skallet ( bare det gule) av en sitron
Smøret må være romtemperert eller helt mykt. Har du det litt travelt, og har glemt å ta smøret ut av kjøleskapet, går det fint å varme det bittelitt i mikroen. Bland smør og ramsløk i en bolle. Bruk stavmikseren og kjør sammen til all ramsløken er knust og blandet godt inn i smøret. Rør inn salt og sitronskall. NYT!
Wild garlic Salt – ramsløksalt
Urtesalt – eller i dette tilfellet ramsløksalt – er lekkert å bruke på mange måter. Smakfullt å piffe opp frokostegget med, eller å gi litt ekstra smak til kjøtt og fisk.
- 300 g grovt salt eller flaksalt
- 100 g ramsløkblader
Kjør sammen i foodprosessor ,eller miks med stavmikser. Saltet får den nydeligste knallgrønne fargen, og smaker himmelsk. NYT!
Fritata med ramsløk og vårgrønt – enkel lunch for 2 personer
- 3 store egg
- 100 g ramsløkblader hakket
- 1 liten squash
- 15 g revet god ost, f.eks. parmesan elle Gruyère
Sett på grillen i stekeovnen.Varm olje i en middels stor teflonstekepanne. Fres ramsløk og squash på middels varme til det er mykt.Visp sammen egg og ost og hell det over det grønne i panna. Stek på lav varme uten å røre for mye rundt. Når fritataen har stivnet, men kanskje fortsatt er litt fuktig på toppen, kan man gi den 5 minutter under grillen i stekeovnen.Nytes gjerne sammen med litt frisk salat og godt brød.
Her var det mye som frister! Ønsker bare at jeg visste hvor jeg kunne finne Ramsløk her omkring.
Dette må jeg undersøke og finne ut av.
Koselig med blogg, så her vil jeg følge deg!
Vh.Anne-Mari
LikeLike
Heisan Anne Mari, spå utrolig koselig at du vil følge. Jeg er sikker på at det finnes ramsløk i nærheten av deg. Krysser fingrene!
LikeLike