Uncategorized

Tomato love & Tomato tarte tatin

FOR ENGLISH VERSION  – SCROLL DOWN

 

Jeg har dilla på tomater. Det høres sikkert litt nørdete ut, men sånn er det bare. De er simpelthen min store kjærlighet. Whats not to like. Mangfoldet av smaker, former og farger er enormt.
Denne kjærlighetshistorien startet tilbake i 2009 da jeg fikk Camilla Plums bok   “Camillas havebok” av mamma til jul. Jeg hadde da såvidt startet på mitt eget hageprosjekt, og ble enda mer inspirert.  Jeg ble så fasinert av dette kvinnemenneske, av kjærligheten til hage og spennende smaker og alt som var frodig. Hun var frodig.  Jeg fulgte Camillas økologiske gård Fuglebjerggård på sosiale merdier, gjennom bøker og på TV.

Noen år senere tok nysgjerrigheten overhånd. Jeg reiste ned til Fuglebjerggård for å arbeide som frivillig noen uker på våren og igjen på høsten. Da var det gjort! Etter å ha arbeidet i drivhus med over 100 forskjellige sorter var jeg frelst. Og siden har jeg har jeg dyrket tomater i alle varianter selv. Som dere sikkert skjønner så blir det mye tomater i høysesongen. I tiden fremover vil jeg dele noen av mine favoritt oppskrifter.

 

Tomat tarte tatin

Tomatversjonen av den franske klassikeren Tarte tatin.  Dette er en av mine absolutte favorittretter. Så vakkert og smaker så utrolig godt til lunsj eller en lett middag.

INGREDIENSER

Paideigen

  • 95g godt smør
  • 1 stor eggeplomme
  • 175g hvetemel
  • 50g  revet parmasan
  • en klype salt
  • en klype timian

Karamelisert løk

  • 50g smør
  • 1ts olivenolje
  • 1 stor rød løk i tynne skiver
  • 1 ss sukker
  • 1 ss balsamicoeddik

Tomatene

  • 15 -20  små tomater ( plomme, cherry) gjerne i forskjellige farger
  • 1 ss godt smør
  • 1 ss Olivenolje
  • 1 ss sukker
  • 1 stort hvitløksfedd
  • En klype frisk timian
  • salt og pepper etter smak 

     

    Forvarm ovnen til 180 grader C.

    Start med paideigen.  Jeg bruker en kjøkkenmaskin / kitchenaid, men du kan gjerne bruke en foodprosessor eller bare hendene.
    Sikt melet i en bakebolle. Ha i kaldt smør or miks til blandingen ser ut som brødsmuler. Bland in en klype salt, timian og parmasan. Hell over egg og vann og arbeid deigen raskt sammen. Ikke arbeid for mye med deigen, bare sånn at den samler seg. Da ungår du at den krymper når den steker.
    Pakk deigen inn i clingfilm og la den hvile i kjøleskapet mes du lager fylleT

 

 

Fyllet lages i to omganger. Start med løken.
Smelt smør og stek løken til den er gyllen og myk. Strø over sukker og la det smelte sammen med løken. Hell over balsamicoeddik og sett tilside.

Bruk en mellomstor jernpanne. Smelt smøret og stek hvitløken forsiktig sammen med sukkeret til det smelter og karamelliseres. Skjær tomatene i to og legg dem tett i tett i stekepannen med kuttflaten opp.  La dette surre på pannen i noen miutter og sett til side. Hell over den karamelliserte løken og smak til med frisk timian, salt og pepper.

 

Ta deigen ut av kjøleskapet og rull den ut mellom to lag clingfilm. Et triks som gjør det lettere å kjevle uten at deigen klistrer seg til kjøkkenbenken. Kjelvle ut deigen slik at den dekker stekepannen og litt til.
Legg deigen over fyllet i stekepannenog trykk den litt ned langs sidene.
Stek på 180 grader til deigen er gylden. Ta den ut og la hvile i cirka 5 minutter før du hvelver paien over på et fat.

Server gjerne med en frisk sommersalat og litt balsamico.

fullsizeoutput_1a1c

 

Tomatolove & Tomato tarte tatin  

I am obsessed with tomatoes. That probably sounds incredible silly and nerdy, but thats me, its ts my big love. Whats not to like the variety of colors, taste and shapes are amazing.

This lovestory started back in 2009 when my mum gave me a book for christmas. It was ” Camillas gardenbook ” by the danish gardencelebrity Camilla Plum. She has an organic farm outside of Cobenhagen. This woman was so inspiring. The way she was gardening, her cooking, so exciting and colorful. I wanted to learn more. 

I followed this farm on social media , in books and on TV.  And some years later I went down to Denmark to work on Camillas farm as a volunteer for some weeks.
I was hooked. After working on this farm with an abundance of different vegetables and in greenhouses with more than hundred varieties of tomatoes I was hooked. And since then I have grown tomatoes in all kinds of shapes and colors myself.  When you grow 50+ varietys you get a lot of tomatoes. In the coming weeks I will share some of my favourite tomato recipes with you.

 

fullsizeoutput_1a18

Tomato tarte tatin

Try this tomatoversion of the french classic Tarte tatin. Of all the lovely things you can make with tomatoes, this is one of my favourites.  Stunning to look at, and so delisious. Serve as lunch or a light supper.

Ingredients.

For the pastry.

  • 95 g butter
  • 1 egg yolk
  • 175 g self raising flour
  • 50 g grated parmasan
  • a pinch of thyme
  • a pinch of salt

Caramellised onion

  • 50 g butter
  • 1ts rapeseed oil
  • 1 big red onion in wedges
  • 1 tsp granulated sugar
  • 1 tsp balsamic vinegar

    Tomatoes 

  • 15 -20 small tomatoes ( plum, cherry)
  • 1 big clove garlic minced
  • 1 tsp granulated sugar
  • pinch of thyme
  • salt and pepper for seasoning

 

 

Preheat oven to 180 degrees c.

Start with the pastry.

Sieve the flour into a large mixingbowl and add the butter. Use a mixer or simply just rub the butter in with your fingertips until the mixture looks like breadcrumbs.
Add the salt, parmasan, eggyolk and then add  water to the mixture to firm a dough.
Work gentle and quick to avoid the pastry shriking when baking. Wrap in cling film and chill while preparing the filling.

For the caramellised onions.

Melt butter . Add the onions and cook until soft. Sprinkle in the sugar and stir until caramellised. Add the balsamic vinegar and put aside to chill.

For the tomatoes.

Melt butter in a medium sized fryingpan. Add the garlic and the sugar. Stir until caramelised. Cut the tomatoes in two and put them into the fryingpan cutside up. Let them cook gently for 2 – 3 minutes. Set aside and sprinkle the caramellised onions on. Season with thyme, salt and pepper.

 

Roll out the pastry between two layers of clingfilm. Makes it a lot easier to roll out, and avoid the dough sticking to the table. Roll it into a size bigger than the fryingpan.

Top with the tomatoes with pastry , tucking edges into pan.
Bake tart until crust igolden, about 30 minutes. Let stand for 5 minusted and then flip  tart  over onto a serving platter. Cut and serve immediately.

Serve with a nice crunchy summersalad. Enjoy!

 

 

 

 

 

 

0 comments on “Tomato love & Tomato tarte tatin

Leave a comment